Sanna Hansson

Om jag var du, och om du var jag

Kategori: Everyday ♥

Hur kunde det hända, att alla blev födda med olika förutsättningar? När jag letar igenom gamla låtar i mina mappar finner jag ”Runaway love” med Ludacris.

Jag minns plötsligt hur många tårar jag fällt till den sången. Hur många gånger jag konstaterat hur verklig texten faktiskt är. Att det faktiskt finns människor som behöver stå ut i liknande situationer. Och så mår jag dåligt. För att jag använt låten som ett skydd när jag mått dåligt, fastän jag inte alls mått dåligt i de måttet som tjejerna i låten beskrivs. Jag kan inte sluta fundera på det, tänker att jag är väldigt lycklig i alla fall. Ångrar alla gånger jag beklagat mig över att saker inte blivit som jag ville, när jag inte vågat stå på mig eller klagat på att alla andra får lov att ha en hy fri från pormaskar, när jag inte får.
   Och i låten, där är det så verkligt. Mary J. Blige sjunger Runaway love, runaway love. I första versen handlar det om en nioårig flicka, hennes mamma är nästan aldrig hemma och hennes pappa har hon aldrig träffat. Det finns ingen som vill lyssna på henne. Hennes mamma tar droger och tar hem män, ofta flera varje natt. När männen misshandlat mamman ger de sig på flickan, men hennes mamma tror inte på henne när hon försöker berätta. Så hon rymmer hemifrån, långt bort ifrån allt som blivit hennes vardag.
   I andra versen beskriver de en tioåring med alldeles för lågt självförtroende. Hennes alkoholiserade styvpappa slår henne, men hon har en vän. Dessvärre hon blir skjuten. Så nu är hon ensam igen. Även hon rymmer hemifrån.
   Till slut är det en elvaårig flicka. Hon försöker komma på varför världen är så kall. Hon tror att hon är kär och har sex med en sextonåring. Eftersom de inte använder skydd blir hon gravid, men pappan är såklart inte redo för ett barn. Hennes mamma tycker att abort är för dyrt, så nu måste hon hantera en graviditet. Hon rymmer också hemifrån.
   Jag blir så ledsen. En elvaårigflicka?! Det är så fel. De försöker alla komma underfund med varför världen är så kall. Jag finner inte fler ord. Låten är så tänkvärd, att jag själv blir känslosam och ögat fäller en tår.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: